Autor: Miroslav Bros, 31.01.2015
č. 1/2015
BEŽECKÉ ZVESTI MARATÓN KLUBU RAJEC
 
    Po veľmi teplom úvode decembra sa na Vianoce počasie zmilovalo nad všetkými milovníkmi snehu a po dniFoto: Martónci – Rajčania na Hôreckej šestke mrazu začalo krásne snežiť. Nám bežcom sa otvorili nové možnosti a k bežeckým tréningom sme mohli pripojiť aj bežky či lyže. Rok 2015 je tu a s ním aj množstvo pretekov, ktoré sa chystáme absolvovať. Na podanie čo najlepšieho výkonu však ani teraz nemôžeme v tréningoch poľaviť. A preto čiapka na hlavu, rukavice na ruky a hor sa von za našim obľúbeným športom.
    Ani záver roka nebol chudobný na bežecké podujatia. 29. novembra sa traja naši zástupcovia vybrali za Kľak na Beh krajom Hornej Nitry. V 10 km behu sa darilo najlepšie Paťovi Holešovi, ktorý prebehol dobre zorganizované preteky za čas 37:47 (mm:ss), čo mu stačilo na krásne štvrté miesto spomedzi konkurencie asi sto bežcov. Lukáš Janík a Lukáš Pekný si išli zatrénovať, zhodne dobehli do cieľa s časom 44:58 a podelili sa o 29. priečku.
    Na Mikuláša sme bežali tradičnú Hôreckú šestku, ktorá sa však konala v netradičnom čase, keďže doteraz bývala vždy na Štefana a bola super prostriedkom na vypotenie šalátu a rezňov z Vianoc. Napriek novému dátumu si išla z Rajca zabehnúť početná družina. Štandardne výborný výkon podal Zdeno Koleda, ktorý 6 km trať vedúcu dedinou zdolal za 21:46 a obsadil skvelé 2. miesto. Aj Janko Piala bežal výborne a s časom 22:24 dosiahol 9. priečku. Dobre si počínal aj Lukáš Pekný, ktorý dobehol za 24:49 a obsadil 34. miesto spomedzi viac ako 160 pretekárov.
    Pred sviatkami je taktiež dobrým zvykom ísť si zabehať na Vodné dielo do Žiliny. O toto podujatie, Vianočný beh Žilina, bol tento rok, 20. decembra, enormný zážitok, pretože ponúka naraz 1 km trať, 8 km, no aj polmaratón a maratón. Rajčania samozrejme nechýbali a na štart rôznych disciplín sa ich postavilo až 20. 8 km preteky si vybral Paťo Holeša, zvládol ich za 30:06 a skončil dvanásty. Janči Stehlík obsadil 25. miesto (33:28) a Peťo Prokopovič sa ponaháňal s Lukášom Janíkom a skončili tesne za sebou na 31. a 32. priečke. Polmaratón pred Vianocami si dal Zdeno Koleda, podal opäť skvelý výkon, no aj napriek fantastickému času 1:17:04 sa umiestnil „až“ na 5. mieste. V maratóne nás reprezentovali manželia Vanákovci. Janko dosiahol s časom 03:25:36 krásne 17. miesto a Dominika si vybojovala dokonca víťaznú priečku. Čas 04:18:15 jej stačil na bronz.
    Maratón klub Rajec spolu aj vianocoval. Na Štefana sme sa stretli v klube dôchodcov, navarili si skvelú kapustnicu, zhodnotili uplynulý rok a poriadne sa zabavili pri husličkách, harmonike a dobrom pivku. Želáme vám všetkým, aby sa vám v Novom roku darilo, aby ste boli takí usmiati, aká dobrá nálada vládne v našom klube, no hlavne vám zo srdca prajeme zdravie, aby ste sa mohli venovať tomu, čo vás baví, či už je to beh alebo čokoľvek iné. Váš Maratón klub Rajec.
 
P.S.: 24. januára 2015 sa v Rajci uskutoční Maratónsky ples v krojoch. Pre viac informácií o tejto akcii kliknite na www.rajeckymaraton.sk, kde sa dozviete okrem iného podrobnosti o možnostiach zakúpenia lístkov. Príďte sa s nami zabaviť na najoriginálnejší a najzábavnejší ples v rajeckej doline. Tešíme sa na vás.
                                                                                                                                                       -JR-
                                                                                                                                   1x foto: archív MK
Foto: Martónci – Rajčania na Hôreckej šestke
späť