Autor: Miroslav Bros, 21.12.2014
č. 12/2014
COMENIUS: STRETNUTIE NA SLOVENSKEJ HRUDE
 
Comenius: Stretnutie na "slovenskej hrude"V pondelok 3. novembra. zavítali k nám na Slovensko naši priatelia z Čiech, Poľska a Bulharska, aby sme sa zúčastnili ďalšej mobility v rámci projektu Programu celoživotného vzdelávania Comenius – multilaterárne školské partnerstvá.
Počas celého nasledujúceho týždňa sme ich mali zoznámiť s našou krajinou a ukázať im čo najviac z krás nášho malého Slovenska. V utorok sme si to namierili priamo do hlavného mesta – Bratislavy, stihli sme aj prehliadku Devína a nočnú prehliadku Trenčianskeho hradu. Na ďalší deň sme si spravili krátku exkurziu do Biomasy a potom sme sa zastavili v Starej Bystrici pri Slovenskm orloji a následne vo Vychylovke, kde sme mali možnosť zažiť ukážku starodávneho úvraťového systému. Vo štvrtok nás čakala náročná cesta na Spiš, kde sme navštívili Spišský hrad, Spišskú Kapitulu a na záver dňa sme sa pristavili pri našom slovenskom skvoste v srdci Tatier – Štrbskom Plese. Piatok sa niesol v znamení prezentácií a hodín angličtiny a slovenčiny spojených s tvorbou Slovníka slovanských slov. Nebola to vôbec nuda, veľa sme sa smiali, vyskúšali sme si aj pantomímu a najmä sme sa veľa naučili o našich sčasti podobných, no jedinečných jazykoch. Poobede sme absolvovali ešte prehliadku Žiliny (výstup na Burianovu vežu a zostup do žilinských katakomb) s krátkym rozchodom na záver. Posledný deň sme si to namierili priamo do Kláštora pod Znievom, kde sme absolvovali prehliadku a potom do Martina na Národný cintorín, kde sme si pozreli hroby významných osobností Slovenska, a tiež sme sa trošičku oboznámili s ich životom a zásluhami pre slovenský národ. To bola posledná bodka za programom, potom nasledovalo dlhé lúčenie.
Hoci sme boli smutní, že sa tento skvelý týždeň končí, tešili sme sa z nových zážitkov, nových ľudí, ktorých sme spoznali a nových vecí, ktoré sme sa naučili. Teraz sa tešíme na ďalšiu mobilitu, kde sa opäť všetci stretneme, tentoraz v Čechách.
                                                                                                           Alžbeta Vanáková, septima KSŠ Rajec
                                                                                                           foto: archív KSŠ
späť