Autor: Miroslav Bros, 21.12.2014
č. 12/2014
GYMNAZISTI Z JAVOROVEJ SA STRETLI S PÁNOM PREZIDENTOM
 
28. októbra sme uskutočnili dejepisnú exkurziu Tutanchamon – jeho hrobka a poklady. Výstava prináša fascinujúci príbeh života a smrti mladého faraóna. Faraóna, ktorého meno sa stalo celosvetovo známe v roku 1922, keď Howard Carter objavil jeho hrobku. Expozícia predstavuje viac ako 1000 nádherných exponátov. Široké spektrum posvätných predmetov, sošiek, šperkov vrátane sarkofágu a zlatej posmrtnej masky Tutanchamona ponúka pohľad na bohatstvo starovekej egyptskej civilizácie. Exponáty sú vernými kópiami originálov, a preto sme si ich mohli pozrieť z bezprostrednej blízkosti. Pomyselne sme vstúpili do predsiene, pohrebnej komory a odhaľovali jej tajomstvá.
Navštívili sme aj Prírodovedné múzeum SNM. Prezreli sme si botanicko-zoologickú expozíciu s množstvom známych i menej známych rastlín, živočíchov a húb, mineralogickú zbierku, ako aj paleontologickú výstavu Príbeh života na Zemi.
A aby toho nebolo málo, stretli sme sa aj s pánom prezidentom, s ktorým sme sa porozprávali a odfotili. Fotografiu si môžete pozrieť na jeho facebookovej stránke.
                                                                                                                             Mgr. Dana Balgová
späť